Vinul pelin

,,Vin pelinul nu este copilul zglobiu al Ardealului, molcomul ţăran, cu gândurile straşnic rânduite, neîndurându-se a „spurca” lacrima sacră a strugurelui cu adaosuri, pentru el, „de mântuială”. „Peste drum” de Carpaţi, însă, într-o Oltenie boierească dedată la tot soiul de „farafastâcuri”, ce-i drept, sub un soare mult mai exaltat, se naşte o licoare ce ne călătoreşte spre boema exuberantă a Cartierului Latin, unde, de departe, patron dionisiac era absintul.

Din binecuvântare pentru noi, „amantlâcul” valaho-parizian al „suratelor” puse pe sminteala simţurilor se opreşte la numele de „cancelarie” a buruienii autohtone: Artemisia Absintium. Sălbaticademenitoare în parfumul înţepător-amărui, floarea de pelin culeasă în miezul verii se slobozea la Cârstovul Viilor(14 septembrie) în pântecele butoaielor cu must tulburel din soiuri pământene: Băbească, Crâmpoşie, Gordan, Negru Moale, Băbească Neagră, Negru Vârtos, Roşioară…

Măsura?! Cam aşa, trei-patru căuşe la zece vedre. Se lăsau la „dospit” nu mai mult de şapte zile, până ce elixirul bătea în limpezimi rubinii. Apoi, tăcere şi uitare până în pragul lui Florar, când pentru un desfăţ al miroaselor se adăugau pulberi de mentă şi salvie, dar şi iarbă verde de peliniţă (Armonisie Absinthe).

Abia acum era ceasul magic al „Pelinului de Mai”, băutură sacră, îngăduită oamenilor doar o dată în an.,,

„Noroc şi sănătate!”

Angelica Puşcaş

Prepararea Vinului Pelin

Lista ingredientelor:
10 l vin alb
Pentru macerat
25 g floare de pelin
5 g pelinita
2-3 g coriandru
2 g cuisoare
3-4 g scortisoara
2-3 coji de gutui

Mod de preparare:
Se pregateste un saculet de tifon, de forma cilindrica, care sa intre usor pe gatul damigenei. Saculetul trebuie sa aiba o sforicica lunga, al carei capat va sta in afara damigenei, pentru a fi scos usor in momentul in care procesul de macerare s-a incheiat. In acest saculet se pun toate ingredientele pentru macerat, apoi saculetul se introduce in damigeana cu vin. Este de preferat ca vinul sa fie alb, usor dulceag. Saculetul se lasa cufundat in vinul din damigeana timp de 8-9 zile, apoi se scoate, iar vinul se trage la sticle, se capseaza si se tine la rece pana este servit.

E bine sa stii
Pentru prepararea vinului pelin se poate folosi si un vin rosu, dulceag, usor acidulat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s